Biologisch,

Kom zien wat je eet


Aan basisscholen bieden wij de mogelijkheid een bezoek te brengen aan een biologisch bedrijf in de regio rond Arnhem en Nijmegen.
Zo'n kennismaking met de praktijk is een plezierige en leerzame manier om meer te weten te komen over de land- en tuinbouw en voedselproductie.

Biologische boeren en tuinders willen graag laten zien waar zij op hun bedrijf mee bezig zijn. Met hoeveel zorg zij hun gewassen telen, hoe ze omgaan met hun dieren en wat ze doen om de natuurlijke omgeving in stand te houden.
Voor een deel van de kinderen zal het misschien de eerste keer zijn dat ze op een agrarisch bedrijf komen. Ook voor leerlingen die al vaker op een boerderij zijn geweest, is een bezoek aan een biologisch bedrijf beslist de moeite waard. Alleen al omdat er op een biologisch bedrijf veel is te zien. Bovendien is biologische landbouw nauw verweven met thema's die in de belevingswereld van veel kinderen belangrijk zijn zoals natuurbehoud, het tegengaan van milieuvervuiling en de zorg voor dieren.

Beleving staat centraal bij een bezoek aan een biologisch bedrijf.

Kijken, horen, ruiken, voelen en proeven

Al je zintuigen worden aangesproken. Dat is volgens ons de beste manier om kinderen werkelijk in aanraking te brengen met de land- en tuinbouw en met wat er allemaal voor nodig is om lekker en gezond voedsel te produceren.
Uiteraard krijgen ze in begrijpelijke bewoordingen uitleg van de ondernemer over hoe alles in zijn werk gaat op het bedrijf.
Kortom, er is heel wat te beleven op het biologisch bedrijf!Belangstelling voor een bedrijfsbezoek?

Neemt u dan contact op met het bedrijf van uw keuze.
Doe dat tijdig, zodat het bedrijf in de gelegenheid is het bezoek goed te organiseren. Ga eventueel van tevoren even langs om kennis te maken en af te spreken wanneer u met de groep komt, hoe lang het bezoek kan duren, wat de kinderen te zien krijgen, waar ze mogen komen, wat ze eventueel kunnen doen, of ze iets kunnen drinken of eten (proeven), of de groep bij elkaar blijft of in kleine groepen verdeeld wordt enzovoort.

De kosten bedragen 50 per groep.Lesmateriaal over de biologische landbouw

Tot op heden is er helaas beperkt lesmateriaal over de biologische landbouw en voedselproductie beschikbaar.

Gratis folder
U kunt bij Rivier & Land de speciale folder voor scholen: 'Biologisch, kom zien wat je eet' opvragen.

Boekje en videoband
Bij Uitgeverij Zorn is een gratis boekje te bestellen met de titel: "Weet wat je eet! Alles over biologische landbouw en voeding".
Er is ook een videoband "Weet wat je eet! De biotrend" brengt de onderwerpen uit het boekje in beeld.
Beide producties zijn gemaakt voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Kinderwebsite
Leerlingen kunnen op de speciale kinderwebsite van Biologica terecht voor informatie over de biologische landbouw.

Lesmateriaal
Lesmateriaal over de land- en tuinbouw in het algemeen (vooral gangbare productie) is te verkrijgen bij Het Kleine Loo, het tijdschrift over land- en tuinbouw voor het onderwijs.